hakkımda

Yoga'ya başlamak mı istiyorsun? Ya da daha önce yapmıştın ve düzenli pratiğine dönmek mi hedefin?

Merhaba ben Ezgi,

Eğer hakkında çok şey duyduğun ama bir türlü denemeye fırsatın ya da cesaretinin olmadığı Yoga yolculuğuna benimle başlamak istersen iletişime geçebilirsin.

Her ne kadar güncel grup derslerimin tümü İngilizce olsa da kendi küçük grubunu oluşturduğunda ya da yalnız başına özel ders almak istersen dersleri Türkçe de yapabiliriz.

Canterbury ya da çevresinde yaşıyorsan yüzyüze eğer değilse online ders seçenekleri sunuyorum. Ayrıca Türkiye’de kurs, atölye ya da eğitim işbirlikleri için de irtibata geçebilirsin.

Benim Yoga yolculuğum nasıl başladı, gelişti ve devam ediyor?

Yoga’ya 2010 yılında İstanbul Yoga Şala’da başladım. İlk aylarda çalıştığım yoğun iş ortamı ve stresli şehir hayatından bir süre uzaklaşıp kendime zaman ayırmama yardımcı olan bir aktivite gibi görsem de bu düşüncem çok hızlı şekilde değişti ve Yoga’nın benim için daha derin daha kıymetli bir anlamı olduğunu ve hayatımın geri kalanında benim bir parçam olacağını anladım.

Pratiğimin ilk yıllarında Vinyasa, Hatha, Yin gibi stilleri deneyimledim.

 

2014 yılında İngiltere’ye taşındıktan sonra iş ve gündelik hayatımdaki değişikliklerden dolayı haftada 3-4 gün düzenli şekilde Yoga derslerine katılma şansım oldu. İlki 2015 yılında olmak üzere günümüze kadar birçok eğitim ve sertifika programına katıldım. İlk 2 temel eğitimimi İngiltere’nin en büyük Yoga organizasyonu olan British Wheel of Yoga (BWY)’da tamamladım.

 

Bu süreçte 2015 yılında Ashtanga Vinyasa Yoga metoduyla tanıştım ve ilk yapmaya başladığım andan itibaren gerek temposu gerekse bana verdiği disiplinden dolayı çok zevk aldım. Ardından İngiltere’de farklı Ashtanga hocalarıyla pratik yapma şansım oldu. Başlarda Led derslere katılsam da zamanla Ashtanga Yoga’nın geleneksel pratik edilme şekli olan Mysore yöntemi kendi pratiğimde önemli bir yer aldı.

2020 yılının başında Hindistan’a seyahat ederek Rishikesh’te 200 saatlik bir Ashtanga Vinyasa Yoga eğitimi tamamladım. Aynı yılın ilerleyen aylarında önemli Ashtanga Yoga hocalarından Joey Miles ile düzenli pratiklere başladım ve hala devam etmekteyim.

Yıllar içerisinde Yoga yolculuğum yalnızca fiziksel hareketler (asanalar) değil felsefi metinler ve meditasyon tarafında da gelişti ve bunlar hayatımın önemli bir yerine oturdular.

 

Güncel olarak Canterbury ve çevresinde yüz yüze Led ve Mysore dersler veriyorum ayrıca Yoga pratiğini sadece fiziksel hareketlerle sınırlı tutmak istemeyenler için ücretsiz, aylık online Meditasyon ve Nefes ders seçenekleri de sunuyorum.

 

Eğer bu yolculuğa benimle başlamak ister ya da zaten olduğun yolculukta benim de sana eşlik etmemi istersen hemen iletişime geçip neler yapabileceğimizi konuşabiliriz.

Umarım yollarımız kesişir.

Sevgiler, Ezgi

 

Ayrıca ilgini çekiyorsa tamamladığım eğitimler ve aldığım sertifikalar da şu şekilde;

30 saat Ashtanga Yoga Primary Series, Intensive Training with Scott Johnsonn (Stillpoint Yoga) Londra, İngiltere

30 saat, Bridging the Gap in Philosophy and Pyschology of Yoga

200 saat Ashtanga Vinyasa Yoga at Tattvaa Yoga School , Hindistan

28 saat Teachers Immersion Programme with Yoga Reloaded, İngiltere

300 saat BWY Certification Program, İngiltere

60 saat BWY Foundation Course 1, İngiltere

Yoga Bana Ne Katabilir?

Yoga birçoklarımızın sandığının aksine sadece vücudumuzu imkansız gibi görünen bazı şekillere ya da çok derin esneme pozlarına sokma hali değildir. Yoga içinde fiziksel aktivite, nefes, meditasyon, enerji noktaları(bandha) çalışmaları ve felsefi metinler gibi birçok farklı alanı kapsar.

 

Kişinin arzusuna göre bu alanların herhangi biriyle ya da fazlasıyla Yoga yolculuğuna başlayabilirsiniz.

 

Fiziksel pratik için genellikle duyduğumuz “kuvvetli olmak”, “esnek olmak” gibi özellikler bazı durumlarda avantaj sağlabilirse de başlamak için mutlaka olması gereken şartlar değildir. Aslında bazı durumlarda bu özelliklere sahip olmak dezavantaj bile sağlayabilir.

 

Her ne kadar Yoga pratiğinden en iyi şekilde faydalanabilmek için iyi bir hoca ile çalışmak önemli olsa da daha da önemli olan kendi fiziksel ve ruhsal yapını tanımak ve kendi kontrolünü eline almak önemlidir.

 

Düzenli Yoga pratiğinin bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir fakat bunların kişiden kişiye, pratik edilme ortamı ve yöntemine göre değişiklik göstereceğini akılda tutmakta fayda var;

  • Zihni berraklaştırır
  • Kas yapısını güçlendirir, esnekliği artırır
  • Kronik baş ağrılarını giderebilir
  • Sindirime yardımcı olur
  • Konsantrasyonu geliştirir
  • Stresi azaltmaya ya da stresle baş etmeye yardımcı olur
  • Kendi ruhsal yolculuğumuza çıkmak için cesaretlendirir, zorlandığımız aşamalarda üstesinden gelmemiz için yol gösterir
  • Aile, iş, arkadaş ilişkilerinde olumlu katkı sağlayabilir